Dette er viktig når du velger leselampe

Enten du skal kose deg med en bok i godstolen eller lese pensum ved skrivebordet, er godt leselys viktig.

 

 Her er noen gode tips for valg av leselampe.
 

1. Velg riktig type lampe

En bordlampe er mest brukt til å gi deg leselys ved skrivebordet. En modell med litt lengde på armen kan imidlertid også fungere fint på nattbordet.

En gulvlampe egner seg fint ved siden av godstolen. Fordelen med denne er at den også kan flyttes rundt ved behov.

Vegglamper gir deg godt leselys over sengen, men kan også brukes bak sofaen eller ved en stol som står inntil veggen.

2. Unngå feilplassering

Er du høyrehendt, bør lampen plasseres på venstre side, og motsatt. Dette sikrer at du ikke skygger for lyset. Lampen bør også plasseres slik at lyset kommer skrått inn fra siden, ikke rett ovenfra. Da unngår du gjenskinn i blanke bok- eller magasinsider.

Les: Slik lyssetter du soverommet riktig 

 Leselys NJP Bordlampe

3. Finn en fleksibel leselampe

Behovet for lys varierer. En god leselampe bør derfor være fleksibel. Velg en modell som er bevegelig, og som helst skal kunne justeres både på stangen og ved lampehodet. Velger du en modell med dimmer, kan du også justere lysmengden.

 

4. Unngå blending

En god leselampe skal ikke blende. Sørg for å justere lampehodet så langt ned at du ikke ser lyspæren. En leselampe med skjerm som går et stykke nedenfor lyspæren hjelper. Det gjør også lyspærer som styrer alt lyset i én retning. Ideelt sett bør ikke leselampen være den eneste lyskilden i rommet. Det gir skarpe kontraster som er slitsomt for øyet. 

Les også: Slik blir lyset penest i stuen

 

5. Metallskjerm best i ren leselampe

Er du ute etter en ren leselampe, er det aller beste å velge en modell som har metallskjerm. Da styres alt lyset i den retningen du trenger det, og du vil ikke forstyrre andre i rommet. En metallskjerm som er hvit på innsiden gir mest lys, siden lyse flater reflekterer mer av lyset enn mørke flater.

Ønsker du derimot at lampen i tillegg til å gi leselys også skal bidra til å lyse opp resten av rommet, kan du velge en modell med glass- eller tekstilskjerm.

Leselys Generell

 

6. Ulike lysbehov for ulike brukere

Lysbehovet endrer seg gjennom livet. Fra og med 40-årsalderen øker behovet for lys. En 60-åring trenger 5–6 ganger så mye lys som en person på 20. Vi anbefaler lyspærer på minst 700–800 lumen (tilsvarende gammel 60-wattspære) til voksne mennesker. For de svaksynte vil et godt alternativ være en lupelampe som både gir lys og forstørrer teksten.